Fråga 2020/21:2359 Värnandet av de småskaliga vattenkraftverken

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Många småskaliga vattenkraftsägare hör nu av sig och vittnar om hur vattenmyndigheterna arbetar. Ägarna menar att den småskaliga vattenkraften hotas av nedläggning och utrivning.

Detta sker trots att riksdagen har fattat tydliga beslut som innebär att vi ska värna och stötta de småskaliga vattenkraftverken. Besluten innebar också att Sveriges myndigheter skulle ändra sina vägledningar och föreskrifter så att Sverige tillämpar alla förenklingar och undantag som EU-rätten medger för att rädda våra småskaliga vattenkraftverk.

Trots detta upplever ägarna till många småskaliga vattenkraftverk att Sveriges myndigheter kör på som tidigare och inte fullt ut tar hänsyn till riksdagens beslut.

Sveriges regering har det yttersta ansvaret för att se till att riksdagens beslut genomförs, och dessutom har regeringen ansvar för att styra sina myndigheter och ge dem tydliga regleringsbrev.  Självklart ska myndigheterna och våra statliga verk göra det som Sveriges riksdag har fattat beslut om och ingenting annat. När det nu är uppenbart att landets småskaliga vattenkraftverk trots riksdagsbeslutet är hotade måste väl regeringen ingripa?

Att de olika vattenmyndigheterna skyller på varandra eller på EU i sitt arbete är ingen ursäkt; vi har tydliga riksdagsbeslut, och de besluten måste följas upp av regeringen.

Jag vill ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vad avser ministern att göra för att åtgärda detta och se till att Sveriges vattenmyndigheter verkligen följer riksdagens beslut, och vad avser ministern att göra för att värna de småskaliga vattenkraftverken?