Fråga 2020/21:2357 Det globala arbetet med vacciner

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Pandemin har fäst uppmärksamheten vid behovet av vaccinering och fungerande globala program – en viktig faktor för att värna hälsan världen över. Nyligen anslog den svenska regeringen ytterligare 100 miljoner till det internationella programmet Covax. Fortfarande handlar det i sammanhanget om ganska blygsamma summor som prioriteras till detta när det gäller de samlade biståndsmedlen i Sverige som för närvarande ska motsvara 1 procent av bni.

En annan fond som verkar är Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi). Den är baserad i Norge och lanserades på World Economic Forum i Davos 2017. I fokus står forskningsprojekt och utveckling av vacciner mot nya infektionssjukdomar, områden som förtjänar att uppmärksammas alltmer efter den nu rasande pandemin och covid-19. Detta är viktiga frågor som det borde vara rimligt att stödja från svensk sida.

Av Cepis webbplats framgår vilka länder och organisationer som stöder verksamheten. Sverige är inte ett av dessa länder. I stället har Cepi i vårt grannland Norge uppbackning av Australien, Belgien, the Bill & Melinda Gates Foundation, Danmark, Etiopien, Europeiska kommissionen, Finland, Island, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kuwait, Litauen, Luxemburg, Malaysia, Mexiko, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Panama, Rumänien, Saudiarabien, Schweiz, Serbien, Singapore, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland, Ungern, Usaid, Wellcome och Österrike.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Tänker statsrådet verka för att Sverige i sitt biståndsarbete, på bekostnad av annat, ska prioritera det globala arbetet för framtagande av vacciner och forskning kring detta genom att exempelvis också stödja Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi)?