Fråga 2020/21:2356 Niqab-, burka- och slöjförbud i förskola, grundskola och gymnasieskola

av Sara Gille (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nyligen röstade invånarna i Schweiz för ett förbud mot burka och niqab på allmänna platser. 2011 införde Frankrike totalt slöjförbud på allmänna platser medan bland annat Danmark, Österrike, Nederländerna, Belgien och Bulgarien helt eller delvis har förbjudit täckande av ansiktet på allmänna platser. Ett efter ett av Europas länder tar beslut kring dessa kvinnoförtryckande symboler. Alltmedan vi ser hur det hedersrelaterade våldet och förtrycket ökat i Sverige under de senaste åren.

Ingen människa ska behöva leva i en förtryckande och våldsam hederskultur som kraftigt begränsar deras möjligheter att leva sina liv så som de själva önskar. Trots detta ser vi hur till och med små barn tvingas dölja sitt hår och sina ansiktet i förtryckets namn. Slöjan är kvinnoförtryckande och framtagen av män för att styra det kvinnliga könet. Dess syfte är att skyla flickor och kvinnor för att inte väcka männens lustar, ett sätt att objektifiera kvinnor. Det är fruktansvärt att små barn sexualiseras. Barnens rättighet att vara just barn och inte någonting annat måste komma först, men samtidigt ser vi hur föräldrar förutsätter att ett barn har samma religion som dem och kräver att barnet har slöja redan på fritidsnivå.

I FN:s konventionen och i den europeiska konventionen kan man läsa om mänskliga rättigheter och om barnets rätt till religionsfrihet. Trots detta lever inte Sverige upp till det. Sverige måste bli bättre på att stå upp mot kvinnoförtrycket och för rätten att bestämma över sitt eget liv. I ett samhälle som står upp för barns rätt att vara just barn är det oacceptabelt att unga flickor tvingas bära dessa sexualiserande och förtryckande symboler. Att fatta beslut om att bära slöjan är man knappast tillräckligt vuxen nog att fatta i förskolan och grundskolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ämnar ministern och regeringen införa ett niqab-, burka- och slöjförbud i förskola, grundskola och gymnasieskola och om inte, varför?