Fråga 2020/21:2352 Kinas bojkott av svenska företag

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Det har under en längre tid varit känt i omvärlden att Kina utsätter den muslimska gruppen uigurer för tvångsarbete, tortyr och systematiska våldtäkter i fångläger i Xinjiangprovinsen.

Det svenska klädföretaget H & M kommenterade förra året uppgifterna om att dess underleverantörer misstänktes utnyttja tvångsarbetare i Xinjiangprovinsen och sa att de ser allvarligt på det. Man konstaterade också att man skulle avsluta samarbetet om det finns ett samband.

Nu har Kina inlett en bojkott av H & M. Det kinesiska telekomföretaget Huawei, som har nära samarbete med den kommunistiska diktaturregimen, har plockat bort H & M:s app från sin App Store. Flera kinesiska handelsplatser, som JD.com och Tmall, har också blockerat H & M:s produkter.

I onsdags skrev kommunistpartiets ungdomsförbund följande på Kinas största mikroblogg Weibo: Att sprida rykten om att bojkotta bomull från Xinjiang och samtidigt vilja tjäna pengar i Kina? Det är önsketänkande!

Att ett företag tar ansvar och står upp för mänskliga rättigheter och mot tvångsarbete är något som bör välkomnas och inte bestraffas. Därför bör inte Sverige, som ofta hävdar sitt arbete runt om i världen för just mänskliga rättigheter, låta den kinesiska regimens bojkott av företaget ske utan några som helst konsekvenser.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Kommer statsrådet att vidta några särskilda åtgärder mot kinesiska företag och deras möjligheter att verka i Sverige som en konsekvens av att man i Kina nu inleder en bojkott av ett svenskt företag som står upp för mänskliga rättigheter?