Fråga 2020/21:2348 Försäljningen av Metria

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

För snart fyra år sedan, den 20 juni 2017, röstade riksdagen ja till att sälja det statliga bolaget Metria AB, som har sitt huvudkontor i Gävle. Vid beslutet om försäljning gjordes bedömningen att Metria kan utvecklas med en aktiv och skicklig ägare som har motsvarande verksamhet som en kärnverksamhet.

Tidigare näringsminister meddelade i maj 2018 att försäljningsprocessen avbrutits tills vidare. I interpellationen Det statliga bolaget Metria (2019/20:105) ställdes ett antal frågor om försäljningen av bolaget och bolagets lönsamhet.

Metria har nu presenterat sitt rörelseresultat för 2020.  Nettoomsättning uppgick till 417,1 miljoner kronor (401,4 miljoner kronor) och EBITDA till 17,0 miljoner kronor (−4,5 miljoner kronor). Kassaflöde 25,7 miljoner kronor (−0,8 miljoner kronor). Resultat var således bättre än 2019.

Riksdagen riktade i förra veckan ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om så kallade geodata. Regeringen bör prioritera att geodata blir tillgängliga för alla i så stor utsträckning som möjligt och återkomma med förslag på hur det ska finansieras.

Med öppna och avgiftsfria statliga och kommunala geodata skapas en större marknad för vidareförädling av geodata. Med öppna data och digitala samhällsbyggnadsprocesser skapas förutsättningar för att kunna halvera dagens handläggningstider för att få fram beslut om vägrätt, banrätt, byggrätt, bygglov, ledningsrätt och övrig fastighetsbildning.

Regeringens proposition om planintressenters medverkan vid detaljplaneläggning (proposition 2020/21:131) skapar större möjligheter för konsulter inom samhällsbyggnadsområdet att bidra till snabbare planprocesser genom att planintressenten ska kunna påbörja arbetet att ta fram planeringsunderlag innan kommunen har möjlighet att påbörja planläggningen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att nu vidta utifrån riksdagens beslut 2017 att sälja Metria?