Fråga 2020/21:2347 En återstart av möjligheten till träning för unga vuxna

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I dag har vi tagit del av utbildningsministerns presskonferens och nya besked att gymnasieskolan åter kan öppna upp. Detta inte i huvudsak på grund av att pandemiläget har lättat utan med hänsyn till den uppenbara risk som föreligger för att våra ungdomar får brister i utbildningen och inte mår psykiskt väl under längre perioder av distansstudier.

Detta välkomna besked avseende studier för våra äldre ungdomar för omedelbart tankarna till folkhälsa, fysisk aktivitet och alltför mycket stillasittande då möjligheterna till träning och sportsliga aktiviteter fortsatt är stängda.

Folkhälsan tar generellt stryk av isolering och brist på träningstillfällen, och det psykiska välmåendet är nära kopplat till fysisk aktivitet.

När nu vädret i större utsträckning tillåter träning utomhus finns möjligheter att på ett pandemisäkert sätt genomföra träning även för grupper och lag, vilket snabbt skulle ”peppa” våra unga vuxna att åter komma igång med fysiska aktiviteter. Det är av stor vikt för såväl den enskilda individen och folkhälsan totalt som möjligheterna för föreningslivet att åter hitta rutiner och påbörja resan tillbaka till ett normaltillstånd. Om bedömningen nu gjorts att eleverna kan återgå till att träffas under skoldagen bör samma möjligheter finnas för att på ett säkert sätt kunna delta i träning tillsammans.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att göra det möjligt för föreningar att åter kunna dra igång med träning i grupp för unga vuxna?