Fråga 2020/21:2334 Förstärkta vård- och stödinsatser för utsatta barn under pandemin

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I den senaste årliga rapporten från Bris tar man upp vilka ämnen barn hör av sig till Bris om, och kopplar det till forskning. Årets rapport heter Första året med pandemin – Om barns mående och utsatthet. Rapporten tar upp att Bris har haft fler samtal än vanligt om ångest, nedstämdhet och bråk hemma. Att plugga på distans och inte träffa sina vänner har gjort det svårt för många barn att distrahera sig från sitt dåliga mående.

Pandemin har fört med sig flera utmaningar för utsatta människor i samhället och i synnerhet för barn. För barn som redan före pandemin hade svårigheter på olika sätt är det särskilt utmanande. I en tid där elevhälsan, skolan, idrottsorganisationer etcetera har behövts som mest har tillgängligheten varit begränsad. Den sociala kontrollen har minskat när människor och familjer i stor utsträckning isolerat sig i hemmet. Barn som har det svårt har helt enkelt inte haft samma ”andrum” som de hade före pandemin.

Förutom att samtalen till Bris ökar ser vi också att anmälda sexualbrott mot barn har ökat konstant sedan 2010. År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar under januari till oktober. År 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen i år är nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren. Antalet anmälningar om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt de senaste åren. Det gäller bland annat barnpornografi, utnyttjande av barn för sexuell posering och kontakt med barn i sexuellt syfte. Sexualbrott mot barn sorteras regelbundet bort av landets poliser, och det råder brist på personal som kan utreda brotten. Det framkommer i en hemlig rapport som gjorts av polisens nationella operativa avdelning.

Alla dessa rapporter är allvarliga och skickar en signal om att samhällets insatser för att fånga upp, eller rättare sagt söka upp, dessa utsatta barn måste stärkas än mer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att utreda om barn som växer upp under otrygga omständigheter kan söka adekvat hjälp utan vårdnadshavares medgivande?