Fråga 2020/21:2331 EU:s investeringsavtal med Folkrepubliken Kina

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Från Folkrepubliken Kina kommer oroande signaler om offentlig kritik mot och risk för bojkott av det svenska bolaget H & M på grund av att företaget tagit tydlig ställning mot de rådande fruktansvärda förhållandena i Xinjiang som i vissa länder betecknas som folkmord. H & M har bland annat i ett uttalande markerat avstånd mot tvångsarbete och diskriminering på basis av rapporter i medier och från civilsamhällets organisationer.

Det som nu orkestreras från Pekings sida är ett försök till signal om att en bekymrad omvärld inte ska lägga sig i landets interna angelägenheter. Det hävdas att värnandet av mänskliga rättigheter inte ska brukas som ett verktyg mot kommunistpartiet och regimens repression.

Parallellt med detta pågår EU:s försök att få på plats ett nytt investeringsavtal, CAI, med Folkrepubliken Kina. Det finns skäl att ifrågasätta landet som avtalsslutande part efter den politiska skymning som man lägger över Hongkong med hjälp av säkerhetslagar och som på alla sätt strider mot den sinobrittiska överenskommelse som ingicks inför överlämnandet av den brittiska kronkolonin 1997.

Den typ av orkestrerade åtgärder som nu riktas mot H & M är ett av många bevis på att Folkrepubliken Kina spelar efter egna regler när det så passar regimen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Påverkar Folkrepubliken Kinas agerande, nu senast med orkestrerade attacker mot H & M, på något sätt statsrådets och den svenska regeringens hållning till det investeringsavtal som EU förhandlat fram?