Fråga 2020/21:2324 Drivmedel till rimlig kostnad

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dag drivs mer än 85 procent av de svenska bussarna på förnybara drivmedel. Under våren kommer ett antal beslut tas i EU som avgör framtidens vägval. Det handlar om fortsatt skattebefrielse på höginblandade biodrivmedel såsom HVO. Flytande biodrivmedel är endast skattebefriade detta år ut, men oavsett skatten så är risken stor att priset på HVO ökar till följd av reduktionsplikten och den ökade efterfrågan på bränsle. Det är därför viktigt att EU inte fattar beslut om att ytterligare begränsa vilka råvaror vi kan producera förnybara drivmedel av.

Även om elektrifieringen av landets busspark är på stark frammarsch behövs ändå flytande drivmedel till de fordon som drivs med förbränningsmotorer. Det är främst fråga om de fordon som används på längre landsbygdslinjer och i regiontrafik, som alltjämt behöver exempelvis HVO i sina bränsletankar.

Situationen är bekymmersam eftersom skattebefrielsen på HVO utgår vid årsskiftet samtidigt som lagen om reduktionsplikt kräver större volymer av HVO. Detta kommer givetvis att öka kostnaderna för landets kollektivtrafikbolag. En sådan kostnadsökning kan bli svår att hantera och kan även komma att minska utbudet av kollektivtrafik runt om i landet. Detta vore en olycklig utveckling i arbetet med att minska utsläppen av koldioxid.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Hur avser statsrådet och regeringen att agera, såväl nationellt som gentemot EU, för att säkerställa att svenska fordon fortsatt har tillgång till flytande biodrivmedel till en rimlig kostnad?