Fråga 2020/21:2323 Tullverkets befogenheter att beslagta insmugglade hundar och andra djur

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Marknaden för hundfabriker och hundsmugglingen har växt lavinartat då fler människor under pandemiåret vill skaffa valp. När tillgång på hundvalpar inte funnits bland svenska hunduppfödare har den illegala hundmarknaden växt. Hundvalpar föds upp i utländska fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning och ofta i burar. Valparna skiljs från sina mammor alldeles för tidigt, vilket påverkar deras psyke negativt. Dessa valpar säljs avsevärt mycket billigare med falska papper och identiteter. Sjukdomar och parasiter förekommer, och rabies är inte ovanligt.

Tullverket får inte tag på distriktsveterinärer som kan hjälpa dessa smuggelvalpar. Problemet växer än mer när Tullverket tvingas släppa smugglarna med deras valpar på grund av att man inte får tag på veterinärer. Hundsmugglarna finner andra vägar in i Sverige och kan genomföra sina försäljningar.

De negativa konsekvenserna av att Tullverket inte kan beslagta djur som smugglats in till Sverige, utan en veterinärs besiktning och beslut, är katastrofala. Inte minst ur ett djurskyddsperspektiv då dessa djur ofta är i dåligt skick för att de utsatts för djurplågeri. Det medför också att den organiserade brottsligheten, som oftast ligger bakom, kan fortsätta med sin kriminella verksamhet. Det är inte helt ovanligt att man kan koppla hundsmugglingen till annan kriminalitet, exempelvis narkotikasmuggling.

Med hänvisning till detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att Tullverket i större utsträckning kan beslagta insmugglade djur?