Fråga 2020/21:2322 En stärkt Sverigebild

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

En ny undersökning från Svenska institutet visar att Sverige tappar ordentligt i anseende hos de övriga nordiska länderna, där hela fyra av tio svarande har fått en försämrad bild av vårt land under det senaste året. Inte helt oväntat är det en naturlig följd av hur regeringen har vanskött hanteringen av rådande pandemi som ju skördat över 13 000 svenskars liv och orsakat långtidscovid hos hundratusentals svenskar.

Enligt undersökningen ser vi hur invånarna i våra nordiska grannländer tycker att Sverige utvecklas i fel riktning på ett sätt som många menar är naivt. Denna utveckling har dessutom inte bara med regeringens katastrofala pandemihantering att göra. Enligt institutet är det även en konsekvens av Sveriges släpphänta migrations- och kriminalpolitik, som ju på olika sätt också drabbar våra grannländer.

Det borde ligga i regeringens intresse att vidhålla den positiva bilden av Sverige som länge funnits i omvärlden i allmänhet och i våra nordiska grannländer i synnerhet. Att Sverige har misslyckats på tre centrala politikområden får inte förstöra det starka stöd som finns för ökat samarbete i Norden, varför den allt sämre Sverigebilden riskerar slå mot såväl handeln i vår region som den fria rörligheten. Det bör därför vara en självklarhet att ödmjukt lyssna till den kritik som finns och i stället lära från de bättre exempel vi ser.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Hur avser ministern att stärka Sverigebilden internationellt, och ser hon att det finns fog för den försämrade bilden av Sverige i våra grannländer?