Fråga 2020/21:2321 Sveriges skydd av säkerhetskänsliga verksamheter

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Inom flera sektorer som Säkerhetspolisen undersökt finns brister i säkerhetsskyddet. Det gäller till exempel forskning och utveckling där det pågår arbete av betydelse för Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisen ser också brister i säkerhetskänsliga verksamheter, bland annat i arbetet med säkerhetsskyddsanalyser, it-säkerheten och personalsäkerheten.

Detta pekar Säkerhetspolisen på i sin årsbok 2020. Man konstaterar att säkerhetshoten mot Sverige bedöms fortsätta öka de närmaste åren och att hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism. Angriparna har fått en ökad förmåga som stöds av både digitalisering och polarisering i samhället. Enligt säkerhetspolischefen så kvarstår det ”vanliga” underrättelsehotet samtidigt som främmande makt har intensifierat sin säkerhetshotande verksamhet. Angrepp på regimkritiker i Sverige och utomlands tyder på en ökad riskbenägenhet hos främmande makt där Säkerhetspolisen också har sett fall med statsunderstödd terrorism.

Den pågående pandemin och brister i säkerhetsarbetet bidrar till att förstärka sårbarheterna. Hotet från främmande makt har vidgats och blivit mer komplext.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att stärka upp skyddet för säkerhetskänsliga verksamheter med tanke på att Säkerhetspolisen pekar på att det finns brister?