Fråga 2020/21:2314 Kontrollstation för vattenkraften

av Camilla Brodin (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För att skapa en långsiktigt hållbar fossilfri energiproduktion i Sverige är den småskaliga vattenkraften inte den största pusselbiten, men den är inte desto mindre en nödvändig del av lösningen. Vi har återkommande lyft behovet av att skapa förutsättningar för att den i möjligaste mån ska säkras för fortsatt produktion och att regelkrångel från myndigheter undanröjs.

Det är viktigt att de beslut som riksdagen tidigare har fattat om möjligheter till undantag från EU-reglerna på området nyttjas och får genomslag i praktiken.

Dessvärre finns det signaler som pekar på att myndigheterna i sitt arbete inte följer de tydliga beslut som har fattats i riksdagen. Detta är bekymmersamt och visar på vikten att vi snarast får en kontrollstation på plats.

När riksdagen behandlade prop. 2017/18:243 Vattenmiljö och vattenkraft ingick det i beslutet att en kontrollstation skulle inrättas 18 månader efter beslutet. Detta för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet med planen att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Det ansågs viktigt att säkerställa att en rimlig balans uppnås och inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.

Lagen trädde i kraft 1 januari 2019, vilket innebär att vi passerade 18-månadersgränsen vid halvårsskiftet 2020.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När kommer riksdagen att få ta del av kontrollstationen som ska utvärdera prövningarna av vattenkraft för elproduktion i enlighet med det beslut som ett enigt civilutskott ställde sig bakom?