Fråga 2020/21:2311 Ökande avgifter för kliniska prövningar

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Med anledning av socialministerns svar på min tidigare fråga (2020/21:2140) om avgifter vid kliniska prövningar har flera externa aktörer hört av sig och förvånats över att ministern lämnar den konkreta frågan obesvarad. Externa aktörer menar även att det som anförs i svaret om att många av insatserna som presenterades i den senaste forskningspolitiska propositionen har bäring på området, faktiskt inte stämmer. Tvärtom hävdar de att många remissinstanser, såsom Forska Sverige, Läkarförbundet med flera i stället pekade på att propositionen brister just vad det gäller klinisk forskning och prövning. Att sedan åberopa nya EU-direktiv i svaret gör det än mer angeläget att min fråga faktiskt får sitt svar. Därför väljer jag att åter lämna in den.

Enligt stiftelsen Forska Sverige:s statusrapport från förra året är det fortsatt allt färre kliniska läkemedelsprövningar som genomförs i Sverige. Sett i ett längre perspektiv handlar det om 69 procent färre läkemedelsprövningar som startade mellan åren 2004 och 2018.

Samtidigt har Läkemedelsverket infört som praxis att ansökan om tillstånd för icke-kommersiella kliniska prövningar inte längre ska vara avgiftsbefriade, vilket innebär att de nu kostar forskare inom akademin 50 000 kronor per prövning.

Men problemen stannar inte där. Läkemedelsverket har nämligen även aviserat att ytterligare kostnadsökningar måste till. Det gäller bland annat kostnaderna för ovannämnda tillstånd vilka nu föreslås behöva höjas till cirka 150 000 kronor. Detta är en oroande utveckling som självklart har stor betydelse för var i världen kliniska prövningar kommer att genomföras. Läkemedelsverket skriver själva i sitt förslag att den nya kostnadsnivån kan påverka forskande företags intresse för att genomföra kliniska prövningar i Sverige. Något som ger stor anledning till oro.

Med hänvisning till detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att bidra till att antalet kliniska prövningar i Sverige kan öka?