Fråga 2020/21:2310 En ny vägledning för enskilda avlopp

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Frågan om teknik för att rena enskilda avlopp måste hanteras efter geografi och rådande situation. I dag finns högt ställda krav på fosforrening där nyttan för miljön på intet sätt motsvarar den enorma kostnaden för den enskilde. Ändock bedrivs en intensiv kontroll och kravställan på enskilda. Den är så omfattande att flera personer har tvingats bort från hus och hem för att de inte klarat av att finansiera de renoveringskrav som ställs.

Samtidigt visar vetenskapliga studier att om hänsyn skulle tas till självreningen och hur mycket fosfor och föroreningar från enskilda avlopp som faktiskt läggs fast i mark genom så kallad ”markretention”, så ger åtgärderna normalt inga eller helt marginella förbättringar. Inte sällan leder de krav som i dag ställs på avlopp till att fungerande infiltrationer ersätts med minireningsverk eller tekniker med så kallade fosforfällor. Enligt uppgift från WRS, ett konsultföretag som engagerat sig i frågor kring de små avloppens miljöpåverkan och risker, är erfarenheter av dessa tekniker att de är sårbara och ofta ger sämre smittskydd och risk för direktutsläpp. Dessutom leder teknikerna till mer transporter, större energiförbrukning och ökad klimatpåverkan. Ledande experter på området menar till och med att det i stora delar av landet inte behövs någon särskild fosforrening alls eftersom det är undergödning snarare än övergödning som är problemet för många sjöar och vattendrag. Trots allt detta ställer många kommuner ändå krav på fosforrening eller tvångsansluter små avlopp till de kommunala systemen, baserat på HaV:s allmänna råd.  

Enligt miljöbalken 2:7 ska åtgärder vara anpassade till de lokala förhållandena och vara miljömässigt motiverade och ekonomiskt rimliga. Detta är inte fallet i dag när det gäller enskilda avlopp, och därför bör nya allmänna råd utarbetas. Med en ny vägledning på plats tydliggörs för samtliga aktörer att frågan om enskilda avlopp har omarbetats. Viktigt är att den nya vägledningen baseras på naturvetenskaplig kunskap om hur små avlopp faktiskt påverkar miljö, folkhälsa och klimat och att skyddsnivåer tar hänsyn till de stora regionala skillnader som finns i landet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Är ministern beredd att ge Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att utarbeta ett nytt förslag till allmänna råd för enskilda avlopp och som baseras på evidens och beaktar de senaste årens forskning?