Fråga 2020/21:2307 Stämmor

av David Josefsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en artikel i Dagens industri den 24 mars kritiserar intresseorganisationen Aktiespararna att flera börsnoterade bolag i år väljer att genomföra så kallade poststämmor trots att möjligheten finns att i stället genomföra digitala stämmor. Aktiespararna hänvisar bland annat till att poststämmorna, där röstning sker via post, inskränker ägarnas möjligheter att bland annat ställa frågor till bolaget och att stämmornas genomförande blir mindre flexibelt. Mest problematiskt blir det på stämmor där det exempelvis finns flera förslag till val av styrelseledamöter.

I dag gäller en tillfällig lagstiftning som möjliggör att stämmor i aktiebolag och ekonomiska föreningar genomförs digitalt eller genom poströstning. Vid behandlingen av denna lagstiftning har vi moderater lyft både den kritik som funnits mot poströstning och att det bör utredas hur möjligheten till digitala stämmor kan permanentas.

Med tanke på pandemins utveckling finns det samtidigt skäl att tro att förbudet mot större folksamlingar kommer att finnas kvar i en längre tidsutdräkt och därmed också påverka möjligheten att genomföra fysiska stämmor.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att tillsätta en utredning för att ta fram permanent lagstiftning om digitala stämmor och samtidigt åtgärda de problem som upplevs kring så kallade poststämmor?