av Magnus Persson (SD)
till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
Samtliga arbetsplatser omfattas nu av en skyldighet att anmäla allvarliga tillbud i de fall en arbetstagare har exponerats – eller misstänks ha exponerats – för covid-19 i samband med arbetet. Detta ska nu även ske retroaktivt sedan pandemins början, alltså ett år tillbaka i tiden.
Tidigare har myndigheten varit tydlig med att denna skyldighet endast gällde vissa speciellt utsatta yrkesgrupper inom vård, omsorg och laboratoriearbete.
Att ändra förutsättningarna på detta sätt mitt i en pandemi utan att utreda konsekvenserna för företagen när det gäller onödiga hinder och kostnader är anmärkningsvärt. Fokus i det viktiga arbetsmiljöarbetet under pandemin förskjuts inte bara ute på företagen utan också hos Arbetsmiljöverket som ska hantera alla de anmälningar som nu rasar in. Det är svårt att se vilken nytta en stor del av de data som nu samlas in kan ha, eftersom de rimligen har mycket varierande kvalitet.
Eftersom Arbetsmiljöverket inte kan ge någon tydlig information om när och på vilka grunder en anmälan ska upprättas tvingas nu alla arbetsgivare att anmäla all misstänkt och konstaterad exponering för covid-19 på arbetsplatsen – annars hotar böter. Detta oavsett om en medarbetare har blivit smittad eller inte. Till varje anmälan ska dessutom göras en utredning om hur smittorisken uppstått. Och det här gäller även vid hemarbete.
Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är:
Anser ministern att detta beslut kommer att gagna arbetsmiljöarbetet inom svenska företag, eller vidtar ministern några åtgärder?