Fråga 2020/21:2293 Kinesisk aggression till havs

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Filippinerna har i dagarna uppmanat Kina att dra tillbaka cirka 220 fartyg som medvetet gjort intrång i Filippinernas exklusiva ekonomiska zon i Sydkinesiska havet. Fartygen, som av Kina påstås vara fiskebåtar, är bemannade med kinesisk maritim milis och tycks enligt de observationer som gjorts inte syssla med någon form av fiske.

Att kinesisk militär trappar upp sina aggressioner gentemot sina grannar och ökar sin närvaro i Sydkinesiska havet är varken oförutsägbart eller konstigt. Kina har på flera sätt spänt musklerna och har med all önskvärd tydlighet visat sig leva upp till ambitionen att ta för sig av vad de anser tillhör dem. De gör exempelvis anspråk på ett stort antal omstridda öar, som dock ligger en bra bit från det kinesiska fastlandet och snarare väldigt nära länder som Filippinerna, Brunei, Malaysia och Vietnam. Internationell domstol avvisade således också de kinesiska påståenden om rätten till egen suveränitet över 90 procent av vattenmassan i området, ett beslut som backats upp av geografiskt närliggande och berörda länder. Domstolsbeslutet till trots fortsätter Kina att göra anspråk på området, varför de sysslat med att bygga nya öar, genomföra regelbundna patrulleringar och att militarisera olika platser.

Det rådet som bekant inget tvivel om vad som sker, men likväl kan det ses som ytterligare en oroväckande utveckling. Det bör inte längre finnas något tvivel om vad Kina har för ambitioner. Det bör inte heller finnas något tvivel om att de är beredda att med alla till buds stående medel ta för sig för att hävda sin rätt, oavsett vad det internationella samfundet säger.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Hur har ministern engagerat sig i frågan om Kinas aggressioner och territoriella anspråk i Sydkinesiska havet, och kan vi förvänta oss att ministern lyfter detta framöver?