Fråga 2020/21:2292 Importmomsen

av Sofia Westergren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I vinter har vi kunnat läsa att såväl Skatteverket som stora delar av näringslivet vill att de orimliga inlåsningseffekter av importmoms som kan uppstå vid import åtgärdas av lagstiftaren.

Förutom oskäliga effekter för de direkt drabbade företagen medför dagens regler en onödig påfrestning för bland annat de chaufförer som riskerar att göra fel. Arbetsvillkoren för dessa chaufförer är ofta långt ifrån optimala, med långa arbetsdagar och komplicerade regler för körtider och vilotider att hålla reda på. Ansvaret för att hålla tidschemat är tufft, och väldigt få chaufförer, för att inte säga ingen, är utbildad moms- eller tullexpert.

Trots det är det dessa chaufförer som måste förstå regelverket, som till och med moms- och tullexperter tvistar om. Minsta fel medför oproportionerliga konsekvenser för arbetsgivaren, som i värsta fall går i konkurs. Myndigheternas rigida tolkning och tillämpning framstår som verklighetsfrånvänd för en person som gör sitt yttersta för att göra rätt för sig så snabbt och smidigt som möjligt. Denna ytterligare börda bör därför omedelbart åtgärdas.

Med beaktande av att både näringsliv och myndigheter vill att lagstiftaren agerar i frågan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson: 

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med detta problem?