Fråga 2020/21:2288 Elförsörjning och driftssäkerhet i södra Sverige

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Södra Sverige, elområde 4, kämpar med problem kring elförsörjning och driftssäkerhet. För knappt två år sedan blev läget akut efter att bland annat företaget Pågen fick beskedet att elen inte skulle räcka för deras expansionsplaner. Krisåtgärder vidtogs som avhjälpte det mest akuta problemet. Dock kvarstod grundproblemet att södra Sverige har problem med elförsörjning och driftssäkerhet. Några synbara åtgärder har regeringen inte vidtagit i denna energifråga heller.

Svenska kraftnät, Uniper och Eon har gjort analyser av läget i södra Sverige på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Svenska kraftnät skriver bland annat följande: ”SE4 har resursbrist, vilket gör att många av de lagstadgade åtgärderna inte går att genomföra då det finns få SGU:er [signifikanta nätanvändare] inom området. Marknadsbaserade åtgärder eller åtgärder tillsammans med tredje part går inte att genomföra i någon större utsträckning. Situationen gäller för samtliga systemdrifttillstånd. En utmaning är att det är samma kraftsystem som omfattas av samtliga krav. Bristande resurser inom ett område leder till mindre marginaler för driftsäkerhet och sämre marknadsförutsättningar. Det är inte tydligt hur incitament från samtliga styrande aktörer ska utformas, så att det blir som mest gynnsamt att delta på elmarknaden och hålla kraftsystemet i normaldrift. Grundläggande krav om ekonomisk ersättning för olika åtgärder finns i lagstiftningen, framförallt i Ren energi-paketet. Men räcker det?”

Regeringen har gett Svenska kraftnät ett uppdrag rörande så kallade stödtjänster. Dock valde regeringen att avgränsa det uppdraget till att bara handla om ”vanliga driftsförhållanden” i systemdriften. Av någon anledning har regeringen valt att helt utlämna de två grundläggande nivåerna, som definierar nätsammanbrotts- och återuppbyggnadsåtgärderna, alltså precis det som bland annat Svenska kraftnät konstaterat vara det mest akuta problemet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkerställa att Sverige uppfyller gällande lagkrav kring driftssäkerhet, riskberedskap och totalförsvar?