Fråga 2020/21:2286 Svenskars användning av kinesisk teknik

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Frågan om utländska direktinvesteringar i Sverige har under en tid debatterats flitigt, inte minst mot bakgrund av det stora intresset som länder som Kina visat att köpa svenska företag. Det är inte heller någon hemlighet att den kinesiska staten, som pekats ut som en av de tre mest aktiva aktörer som bedriver spionage i Sverige, älskar information. Den förstår att kunskap är makt och vill därför av flera skäl ha så mycket information den bara kan få. Detta gäller även kinesiska företag, som enligt kinesisk lag också måste dela med sig av den information de har till den kinesiska underrättelsetjänsten, om detta önskas.

Av just den här anledningen har Huawei, som har dokumenterade kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten, skapat debatt. Företagets engagemang i Sverige har med all rätt kommit att bli något av en säkerhetsfråga. Men det är inte bara Huawei som bör intressera. Appar som Tiktok bör vara minst lika intressanta.

Tiktok har nyligen genom en förlikning med amerikanska advokater gått med på att betala 92 miljoner dollar för att lösa dussintals rättegångar där den populära videodelningsappen anklagats för att ha samlat in personuppgifter från nästan 90 miljoner amerikanska användare, inklusive information med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik, utan samtycke. Informationen har sedan delats med nätjättar som Google och Facebook, men också med tredje part, varav några är baserade Kina.

Det är inte första gången som Tiktok tvingats betala efter att ha ertappats med illegal insamling av känslig information om amerikanska användare. Den insamling den sysslar med lär inte heller bara vara fokuserad till USA, varför den svenska regeringen också bör ta detta på allvar. USA:s president Joe Biden har nu inlett en bredare granskning av amerikanernas användning av kinesisk teknik – ett lovvärt initiativ.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kan vi förvänta oss att statsrådet tar initiativ till att likt Bidenadministrationen tillsätta en granskning av svenskarnas användning av kinesisk teknik?