Fråga 2020/21:2283 Klassificeringen i EU:s utsläppshandelssystem

av Lars Hjälmered (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Svensk basindustri är mitt inne i en av de största omställningarna i modern historia och gör miljardinvesteringar för att fasa ut fossila tillverkningsprodukter.

LKAB är ett av dessa företag, och man investerar nu för att skapa världens första fossilfria anläggning som producerar stål utan kol, Hybrit, samt bli först i världen med att tillverka fossilfri järnsvamp. Intresset har varit massivt från både regeringen och omvärlden.

Samtidigt har EU:s utsläppshandelssystem, ETS, haft en enorm påverkan i att få europeiska företag att fasa ut kolet. Genom att priset på utsläpp kontinuerligt höjts har det blivit mindre lönsamt för företag att använda sig av kol i sin tillverkningsprocess.

Inför varje ny period av utsläppshandelssystemet klassificeras olika verksamheter och deras produkter i olika kategorier vilket påverkar hur mycket man måste betala för sina utsläpp, vilket i förlängningen påverkar företagens konkurrenskraft.

Den 2 mars meddelade EU-kommissionen att LKAB:s järnmalmspellets hamnade i en konkurrenskraftigt sämre kategori än konkurrenterna – trots att LKAB:s produkter orsakar mindre koldioxidutsläpp vid framtagningen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att EU-kommissionen ska ompröva klassificeringen inom utsläppshandelssystemet så att LKAB placeras i samma kategori som sina konkurrenter inom EU:s utsläppshandelssystem?​​​