Fråga 2020/21:2280 Rapportering om missförhållanden på arbetsplatsen

av Arman Teimouri (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Arbetsmiljön är generellt sett god i Sverige, men det finns mycket kvar att göra. Inte minst måste vi som lagstiftare följa med i utvecklingen när teknik och nya värderingar ändrar hur vi arbetar. Alla arbetsplatser måste vara säkra och trygga, oavsett om arbetsuppgifterna är nya eller gamla och om det finns kollektivavtal eller inte. Självklart ska det vara nolltolerans mot olyckor som leder till svåra skador eller i värsta fall dödsfall. Detta är ett brett arbete som förutsätter en tydlig och effektiv arbetsmiljölagstiftning och en diskrimineringslag som gör det dyrt att frångå sina förpliktelser som arbetsgivare.

Liberalerna har bland annat drivit på för satsningar på polisen, vilket är avgörande för att utredningstiden för brott mot arbetsmiljölagstiftningen ska kortas. Vi vill även se en utvärdering av dagens system med regionala skyddsombud för att säkerställa att Sverige har den mest ändamålsenliga organisationen för att fånga upp arbetsmiljöproblem.

Allt sammantaget hoppas vi att politiken med sådana steg ska kunna peka ut riktningen för tryggare arbetsplatser. Vi vill särskilt understryka det arbete som måste göras för att fler tips ska kunna inkomma till myndigheterna. När ett arbetsmiljöproblem eller brott börjar utredas har konsekvenserna ofta redan hunnit bli ödesdigra. Därför vill Liberalerna att det ska bli enklare att slå larm om missförhållanden på arbetsplatser.

Liberalerna vill att det ska bli enklare för arbetstagare att anmäla sina arbetsplatser till Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen. Därtill måste sanktioner vara strängare mot aktörer som vill förvägra visselblåsare att yttra sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Är regeringen beredd att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda hur det kan bli enklare att rapportera missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera påföljder från arbetsgivare eller andra anställda?