Fråga 2020/21:228 Ökat skydd mot kriminella och bostadsinbrott

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Möjligheterna att söka efter, och hitta, information på internet är oändliga. Det har på många områden påverkat våra liv positivt; information som förut både kunde vara tidskrävande och svår att hitta finns nu endast ett par knapptryck bort. Men det har tyvärr en baksida som utnyttjas av kriminella.

Kriminella ser äldre personer som lätta offer, och det lättaste offret är den äldre som bor ensam. Hur gammal en person är, var hon bor och hur många som finns i hushållet är information som vem som helst lätt kan ta reda på. Det gör att kriminella personer enkelt kan leta fram äldre och med hjälp av informationen som söktjänsten tillhandahåller avgöra om personen är ett lätt rånoffer eller inte. All information finns bara ett par knapptryck bort.

Hög ålder innebär en ökad sårbarhet, vilket de kriminella utnyttjar. Konsekvenserna av att utsättas för ett brott i sitt hem kan vara förödande. Äldre brottsoffer lider ofta av långvariga psykiska efterverkningar såsom misstänksamhet och oro. Rädslan att utsättas för ytterligare brott ökar. Allt detta påverkar självklart livskvaliteten för den äldre på ett oerhört negativt sätt.

Men det går att skydda sig. Ett enkelt sätt vore att den enskilde får rätten att slippa finnas med på olika söktjänsters sidor med känslig information. Den rätten har vi inte i dag. Vi kan vända oss till utgivaren av söktjänsten och önska att känsliga uppgifter tas bort, vilket är fullt möjligt att göra, men utgivaren har ingen skyldighet att uppfylla önskan. Det krävs således andra åtgärder för att både minska risken för brott mot enskilda och för att försvåra för kriminella aktörer.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska risken för rån och överfall i hemmet genom att ge alla medborgare rätten att slippa finnas med på olika söktjänster med exempelvis namn, ålder, antal personer i hushållet och storlek på bostad?