Fråga 2020/21:2276 Skydd mot cyberangrepp för samhällsviktiga företag

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, men när det gäller cybersäkerhet ligger vi betydligt sämre till enligt flera internationella jämförelser. På ett antal områden finns det en betydande förbättringspotential. Det rör bland annat brister i samverkan med näringslivet och brister i författningsstöd, tillsyn, riktlinjer och myndighetsstrukturer. Säkerhetspolisen har även pekat på brister i säkerhetskulturen hos viktiga aktörer.

Försvarets radioanstalt, FRA, har nyligen publicerat sin årsrapport för 2020. Rapporten pekar på flera betydande risker för Sveriges säkerhet, bland annat avsaknaden för skydd av samhällsviktiga företag, vilket rimligen även borde innefatta läkemedelsföretag.

Dessa svagheter har visats flera gånger de senaste åren vid olika cyberangrepp mot svenska företag. Under 2020 redovisar FRA att det har skett flera uppmärksammade incidenter där data från företag och sjukvårdsinstitutioner stulits och spridits eller använts i utpressningssyfte.

Detta är allvarliga yttre hot mot samhällets grundläggande funktionalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

Avser statsådet att verka för att regeringen gör en översyn av samhällsviktiga företag i syfte att skapa bättre förutsättningar att skydda dessa aktörer mot cyberangrepp?