Fråga 2020/21:2272 Munskydd i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Även om regeringens så kallade experter än i dag förnekar att covid-19 rör sig om mer än en droppsmitta har vi i över ett år vetat att viruset sprids via luften. Studier har bland annat visat hur det kan ligga kvar i luften i flera timmar efter att en smittad person lämnat platsen. Trots detta tillhör mun- och andningsskydd fortfarande inte någon norm i samhället – i synnerhet inte inom skolväsendet.

I SVT har vi fått höra om hur 13-åriga Linus blev instängd i ett rum till dess att hans mamma kunde hämta honom. Detta enbart för att han vägrade att ta av sig munskyddet i skolan efter att ha kommit tillbaka till skolan efter sportlovet. Han hade mycket goda skäl. Bland skolpersonalen var det flera som tidigare hade smittats av covid-19, och mot bakgrund av de många studier som finns i dag vet vi att det förekommer mycket smitta på alla skolnivåer. Trots detta fick inte Linus bära munskydd oavsett vilka skäl han eller närstående kunde tänkas ha, till exempel en underliggande sjukdom eller andra faktorer som inneburit att de tillhört en riskgrupp. Att ta det säkra före det osäkra blev omöjligt.

Det är illa nog att en skola i Sverige agerar på detta sätt, men det går i linje med den låga och oacceptabla ribba som regeringen med tillhörande myndigheter har satt. Till följd av ovetenskapliga påståenden om negativa konsekvenser av munskydd, och den från statligt håll sanktionerade slapphänta hanteringen av basala skyddsåtgärder (såsom munskydd), har vi sett en stigmatisering riktad mot personer som bär munskydd; på sociala medier ser vi återkommande exempel på hån mot människor som använder skydden.

Det låga användandet av munskydd innebär dessutom att dess effekt minskar avsevärt. Dessa är nämligen främst till för att förhindra att smitta sprids än för att förhindra att bli smittad.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ser ministern att det är ett problem med stigmatisering eller rent av förbud mot munskydd i skolan, och avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att snarare uppmuntra munskydd eller på annat sätt ändra detta?