Fråga 2020/21:2269 Trafiken i Mälardalsregionen

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vi nås av beskedet att statliga SJ känner sig tvingade att sluta köra tåg i Mälardalen innan avtalstiden löpt ut; detta på grund av pandemin och den ekonomiska situation de nu hamnat i.

Detta till trots att regeringen varit tydlig mot alla bärare av kollektivtrafik att densamma ska upprätthållas och dessutom utökas i antal fordon om man inte med grunduppsättningen kan klara av att transportera människor på ett smittsäkert sätt under pandemin.

Att staten i ena andetaget säger hur transportörerna ska göra, för att i nästa andetag – genom det statligt ägda bolaget – meddela resenärer i en hel region att den i förtid lämnas utan kollektivtrafik på sträckor som upprätthåller daglig arbets- och studiependling duger helt enkelt inte.

Lika mycket som människor ska kunna lita på att pandemin hanteras på ett professionellt sätt ska de också kunna lita på att samhällsbärande funktioner hanteras professionellt. Att då helt kapa människors möjlighet att ta sig till och från studier och arbete slår omkull vardagen fullständigt. I den situation vi befinner oss måste vi kunna utkräva ansvar även av statliga trafikbolag. Och tar de inte sitt ansvar måste deras ägare agera och säkerställa att de gör det. Det handlar om att leva som man lär. Svårare än så är det inte.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att trafiken upprätthålls i Mälardalsregionen?