Fråga 2020/21:2263 Reglerna för omställningsstöd

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Av Skatteverkets hemsida framgår att omställningsstödet till följd av coronapandemin för perioden augusti 2020–februari 2021 beräknas på annorlunda sätt än tidigare omställningsstöd. Nämligen att företag som har rätt till stödet kommer att få ersättning på mellan 70 och 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader. Dessa ständiga och helt oförutsägbara ändringar av de olika stödformerna ställer verkligen till det för hårt prövade företagare. De flesta som har orkat driva sina företag i besöksbranschen under den aktuella perioden har utgått från att tidigare regler gäller. Men när de nya perioderna öppnades upp för ansökan fanns en ny parameter med, det som benämns täckningsbidrag. Täckningsbidraget kan i princip sägas vara företagets bruttoresultat minskat med lönekostnaderna. Om de fasta kostnaderna täcks av detta täckningsbidrag kan inget omställningsstöd erhållas. Detta kan vid en första anblick verka rimligt, men det förutsätter att stödet beräknas för en längre sammanhängande period. I synnerhet för branscher med stora säsongsvariationer, vilket är fallet för så gott som hela den extremt hårt drabbade besöksnäringen. Ett täckningsbidrag som överstiger de aktuella månadernas fasta kostnader är en absolut nödvändighet för till exempel en restaurang som normalt sett har 70 procent av sin omsättning i november och december, vilket inte är något ovanligt scenario. Detta krävs för att finansiera tidigare månaders planerade underskott.

De ändrade reglerna för omställningsstödet är ett hårt slag för många företag, av skäl som ovan anförs inte minst inom den hårt pressade besöksnäringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att kompensera företag som inte kunnat ta del av omställningsstödet på grund av de ändrade reglerna?