Fråga 2020/21:2259 Starta eget-bidrag till yrkesverksamma

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige behöver fler företag om framtidens utmaningar ska klaras. Företagsklimatet behöver gynnas i största allmänhet. Utöver det kan initiativ från staten göras på riktade insatser för denna måluppfyllelse.

I Sverige finns sedan länge möjligheten att få stöd till start av näringsverksamhet, även kallat starta eget-bidrag, genom program som hanteras av Arbetsförmedlingen. För att få delta i dessa program krävs dock att man är arbetslös och passar in i något av ett antal förutbestämda kriterier. Det är relevant att framhålla att denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd överlag är framgångsrik och att siffrorna ser bra ut gällande att deltagarna hittar en fast försörjning efter programmet.

De som har störst förutsättningar att starta och driva framtidens innovativa och högteknologiska företag finns förmodligen inte i kategorin arbetssökande, utan i de allra flesta fall bygger de upp sina företag på andra vägar. Har man ett fast arbete och bär på en företagsidé kan dock steget vara stort att lämna en trygg anställning för att testa vingarna med ett eget företag. Detta trots att man enligt lag (lag 1997:1293 om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet) har rätt att under vissa fastställda kriterier få tjänstledigt för att bedriva näringsverksamhet.

För att på riktigt skapa incitament för yrkesverksamma att nyttja denna möjlighet föreslår Sverigedemokraterna ett starta eget-bidrag specifikt för yrkesverksamma. Naturligtvis ska det ställas höga krav på affärsidén för att man ska kunna erhålla detta bidrag, och åtgärden bör sannolikt administreras av Tillväxtverket i stället för Arbetsförmedlingen (som det existerande stödet för arbetslösa gör).

Mot bakgrund av det ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:


Avser ministern att utreda införandet av ett starta eget-bidrag för yrkesverksamma i enlighet med det ovan beskrivna?