Fråga 2020/21:2252 Länsstyrelserna och näringslivet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

År 2016 bestämde sig företaget Findus för att lägga ned sin verksamhet i Bjuv. Det såg mörkt ut för det lilla brukssamhället med sina dryga 15 000 invånare. Så småningom tog Foodhills över det gamla Findusområdet för att skapa ett kluster av stora och små livsmedelsföretag. I dag är man tillbaka med cirka 450 anställda på området.

Foodhills tog över det tidigare företagets, Findus, miljötillstånd. Ett tillstånd som ger verksamheten rätt att producera 100 000 ton djupfrysta, konserverade och torkade livsmedel baserade på bland annat fisk, kött och grönsaker.

Foodhills, vars idé är att utveckla ett företagskluster med olika verksamhet och produktion inom livsmedel, har nu fått backning av Länsstyrelsen i Skåne som menar att deras gamla miljötillstånd inte är tillräckligt.

Det som skett nu är att länsstyrelsen med en tillståndsprocess, vilken bedömer verksamhetetens påverkan på miljön och människor för att säkerställa att olägenhet av betydelse inte ska förekomma, förbjuder två verksamheter. Detta gör de utifrån att dessa två företags verksamheter inte blivit utredda. 

De två produktionerna som berörs ska ha upphört inom två månader för att företaget inte ska riskera vite på 30 000 kr per månad.

När den här typen av frågor uppkommer innebär det att länsstyrelsen tar rollen att stoppa och förbjuda. Deras uppdrag borde vara att vara behjälpliga i att hitta lösningar så det kan ske en utveckling i stället för en avveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att säkerställa så att länsstyrelserna får rollen att agera för att hitta lösningar tillsammans med näringsidkare i stället för att stoppa och förbjuda näringsverksamhet i landet?