Fråga 2020/21:2249 Konkreta åtgärder i Sveriges del av EU:s återhämtningspaket

av Hampus Hagman (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I juli fattade stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet beslut om EU:s facilitet för återhämtning och resiliens, ofta kallat återhämtningspaket, med en budget om totalt 750 miljarder euro. Syftet med återhämtningspaketet är att mildra konsekvenserna av den pågående pandemin och att återstarta ekonomin. Även om paketet inte utformades så som Sverige ville är det viktigt att pengarna används på ett sätt som snabbt bidrar till att återstarta ekonomin.

Nu ska varje medlemsland utforma en nationell återhämtningsplan som ska lämnas in senast den 30 april. Den 12 mars kom det ett nyhetsbrev från Fackliga Brysselkontoret (LO:s, TCO:s och Saco:s Brysselkontor), och enligt detta hade alla medlemsstater utom sju lämnat in utkast till sina planer eller stora delar av dessa. De sju som då ännu inte hade lämnat in planer var Österrike, Irland, Litauen, Luxemburg, Malta, Estland och Nederländerna. Enligt samma nyhetsbrev hade EU-kommissionen den 11 mars uppmanat dessa sju att lämna in sina planer. Om denna information är korrekt innebär det alltså att Sverige har lämnat in åtminstone ett utkast till återhämtningsplan.

Regeringen har tidigare uppgett att den svenska återhämtningsplanen kommer att bygga på åtgärder i budgetpropositionen för 2021, vår- och höständringsbudgetarna samt de extra ändringsbudgetarna som har lagts fram under krisen.

Jag vill ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka konkreta åtgärder inom ovan nämnda budgetar är det regeringen har sökt stöd för?