Fråga 2020/21:2248 Förhandsavgöranden från EU-domstolen

av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 15 februari 2019 beslutade Förvaltningsrätten i Malmö (migrationsdomstolen) att begära förhandsavgörande av EU-domstolen i ett utlänningsärende. Rätten för domstolar i EU att begära förhandsavgöranden finns för att hjälpa domstolarna med tolkningen av EU-fördragen och när det gäller giltigheten och tolkningen av rättsakter som beslutas av unionens institutioner, organ eller byråer. Rätten fastslås i artikel 267 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Svenska domstolar har inte använt sig av denna möjlighet särskilt ofta. De senaste tio åren har det endast skett fem gånger i migrationsärenden. Därmed blev förvåningen stor när den svenska regeringen valde att kontakta EU-domstolen för att meddela att begäran om förhandsavgörande inte kan tas upp till prövning. Regeringen menade att begäran inte redogjorde tillräckligt för bakgrunden och inte heller var relevant.

EU-domstolen höll inte med regeringen utan menade att en begäran från en nationell domstol förutsätts vara relevant och att begäran i detta fall uppfyllde alla nödvändiga krav och därför skulle tas upp till avgörande.

Ett självständigt rättsväsen är förstås fundamentet för rättssamhället och vårt statsskick. Det är särskilt viktigt att svenska domstolar får möjlighet att begära förhandsavgörande hos EU-domstolen för att säkerställa att svensk lag verkligen överensstämmer med våra internationella åtaganden. Detta är i synnerhet viktigt när Sveriges regering länge har satt i system att avvika från miniminivån i EU-rätten för att i stället upprätthålla EU:s mest generösa utlänningslagstiftning. Om Sverige någonsin ska kunna återgå till en mer normal, strikt politik är det en förutsättning att domstolarna ständigt kan pröva hur våra bestämmelser förhåller sig till EU-rätten och få det bekräftat. Hur ska detta gå till om regeringen i stället försöker obstruera?

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilket ställningstagande gör ministern när det gäller domstolarnas möjlighet att begära förhandsavgöranden från EU-domstolen, och kommer ministern verka för att domstolarna fortsatt ska kunna begära förhandsavgörande när de anser att det är relevant?​