Fråga 2020/21:2245 Översyn av utsökningslagstiftningen

av Angelica Lundberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kronofogdemyndigheten har nyligen uttalat att det är ett problem att man inte kan agera i alla fall med utmätning. Det gäller bland annat där en skuldsatt person även har egna finanser på konto, men där myndigheten inte får information om att personen har pengar som skulle kunna användas till att betala skulderna.

I samband med myndighetens uttalande tas ett fall upp där en yrkeskriminell person som fått in stora pengar på sitt konto kunde behålla pengarna, trots 288 000 kronor i skulder. Hanteringen med indrivning sköts till stor del manuellt. En ny ordning är aktuell senare i år, då bankerna blir skyldiga att meddela Skatteverket om någon öppnar ett konto. Skatteverket ska kunna ge uppgifterna till Kronofogden. Det löser ändå inte hela problemet. Det blir enklare för Kronofogden att få veta om en person har ett konto, men myndigheten får fortfarande inte information om hur mycket pengar som finns där.

Kronofogden i Finland har andra möjligheter. Där finns möjligheter att både se konton och begära in pengar.

Det är uppenbart att utsökningslagstiftningen i Sverige behöver ses över. En ordning där en signal går direkt till Kronofogden, från banker men även andra myndigheter, om att personer med skulder får ändrade förhållanden i form av nya inkomster vore rimlig. De skulder en person har ska betalas tillbaka; det ska inte vara möjligt att en kriminell och skuldsatt person undgår indrivning. 

Mot bakgrund av behovet av utökade möjligheter för myndigheterna gällande utsökning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att se över lagstiftningen som rör utsökning för att komma till rätta med problemen med att skuldtyngda personer kan ha tillgångar men ändå undgå indrivning?