Fråga 2020/21:2237 Dieselstölder från transportföretag

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Transportsektorn larmar om att antalet stölder av diesel ur fordon ökar alltmer.

Under pandemin har tillförlitligheten för transporter varit livsavgörande, och Sveriges åkerier har en viktig samhällsfunktion att fylla. Vi försöker alla dra vårt strå till stacken för att minska smittspridningen i samhället. En viktig del i den svenska strategin har varit att undvika att handla fysiskt i butik och i stället beställa mer varor på nätet.

Att handla mer medvetet och minska persontransporterna har dessutom varit gynnsamt för klimatet och är något vi behöver fortsätta med även efter pandemin. Vi vill att det kollektiva resandet ska öka, och busstrafiken i städerna likaså. I dag pågår en uppdatering av fordonsparken där gamla fordon ersätts av mer moderna och bränslesnåla. Dessa fordon har ett högt anskaffningsvärde, och kostnaderna för förstörda och saboterade fordon i samband med bränslestölder är höga.

Nu varnar branschen för att dieselstölderna ur fordon ökar alltmer, och fordonsägarna har svårt att skydda sig och sina fordon mot denna organiserade brottslighet. Inhägnade fordon och kameraövervakning är i dag mer regel än undantag, men stölderna fortsätter att öka. Stölderna avskrivs alltför ofta av polisen, och stöldgodset går inte att spåra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska dieselstölderna som drabbar transportsektorn?