Fråga 2020/21:2232 Ny lag om företagsrekonstruktioner

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Utredningen SOU 2021:12, Andra chans för krisande företag – En ny lag om företagsrekonstruktion, innehåller en rad åtgärder som varit efterfrågade en längre tid. I grunden är det ett EU-direktiv som syftar till att göra rekonstruktioner effektivare. Detta fanns redan innan pandemin, men har genom pandemins effekter blivit högaktuellt, inte minst då regeringen avstått från att vidta många adekvata åtgärder för att förhindra obestånd hos landets företag.

Effektiva förslag, som till exempel förslaget om en resebolagsfond för att rädda resebolagen, förslaget om att ge svenska konsumenter 10 000 kronor vardera och förslaget om att minska biståndet till förmån för svensk ekonomi, har regeringen konsekvent blundat för. På grund av denna nonchalans inför effektiva åtgärder står nu många bolag på randen till konkurs. Därmed borde regeringen påskynda lagar som kan underlätta för rekonstruktion av annars livskraftiga företag som drabbats av pandemin. Det finns flera färdiga förslag i utredningen SOU 2021:12 som borde kunna snabbas på, så att de kan börja gälla redan under 2021 och inte som förslaget i utredningen är, att de ska gälla från den 1 juli 2022. Mot bakgrund av att en del andra lagar påskyndats framstår tiden som väl tilltagen, även om detta givetvis ska remissbehandlas och hanteras av utskottet i vanlig ordning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att nödvändiga åtgärder för att underlätta för företag i kris ska sättas in snarast och då tidigare än föreslaget ikraftträdande, den 1 juli 2022, som utredningen SOU 2021:12 föreslår, och vilka är i annat fall ministerns argument för att fördröja ikraftträdandet?