Fråga 2020/21:2230 Producentansvaret för däck

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Producentansvar är ett viktigt styrmedel i den cirkulära ekonomin. Flera produktslag omfattas av detta varav gummidäck är ett. Berörda aktörer har valt att samla ansvaret hos det icke-vinstdrivande företaget Svensk Däckåtervinning som varje år får en avgift för de volymer däck som anslutna företag sätter på marknaden. Varje år återvinns cirka 95 000 ton däck genom företagets försorg, vilket motsvarar nästan 120 procent av den volym som årligen rapporterats som satt på den svenska marknaden under producentansvaret. Det innebär att företaget tar ett mycket större ansvar än ”nödvändigt”.

För att upprätthålla tilliten till systemet med producentansvar måste mer göras för att säkerställa att det är robust, träffsäkert och effektivt. När det gäller andra produkter med producentansvar står det i myndighetens regleringsbrev att de ska följas upp årligen. Det gäller dock inte alla aktörer som är involverade i att sätta däck på marknaden, vilket säkerligen har bidragit till den stora omfattningen av ”friåkare” som inte tar sitt producentansvar och gör rätt för sig. Enligt däckbranschens förordning saknas även sanktionsmöjligheter.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att åtgärda problematiken som nämns rörande producentansvar och gummidäck?