av Alexandra Anstrell (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
I och med den förändrade och skärpta lagstiftningen, lagen om skydd mot olyckor (LSO), som riksdagen beslutade om 2020 ställs högre krav på en effektivare räddningstjänst. I och med lagskärpningen men nu också en generationsväxling och stora behov vid räddningstjänster i hela landet behöver räddningstjänsterna få komma igång med att utbilda sin personal utifrån projektet Ett enhetligt ledningssystem (ELS). Om inte den viktiga del som rör utbildade chefer blir verklighet finns det risk för att intentionen i lagstiftningen inte blir uppfylld.
Enligt en källa från det senaste räddningstjänstrådet skulle de som deltog själva skatta olika ”andra” förslag på hur den avgörande ledningsutbildningen skulle kunna finansieras i stället för via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). De ombads också att välja mellan att den obligatoriska ledningsutbildningen skulle avgiftsfinansieras (av kommunerna), att platserna på grundutbildningen för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) skulle minskas eller att utbildningen i skydd mot olyckor (SMO) skulle göras kortare.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:
Avser statsrådet att tillföra några ytterligare medel för ledningsutbildning eller förväntas MSB göra detta inom ram, och kan detta kan vara den underliggande faktorn till agerandet på Räddningstjänstrådet?