Fråga 2020/21:222 Information om Swedavias konsekvensanalys avseende Bromma flygplats

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Swedavia blev på ägardialogen med regeringen den 23 juni 2020 ombedd att återkomma med en konsekvensanalys utifrån Swedavias affärsmässiga perspektiv på ett eventuellt politiskt beslut att i förtid stänga Bromma flygplats.

I analysen konstaterar Swedavia att det inte är affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen vidare. Swedavia framhåller också att konsekvenserna av en förtida nedläggning av flygplatsen är hanterbara och att det sammantaget medför fördelar för Swedavia.

Företrädare för regeringen och Swedavia har informerat näringsutskottet och trafikutskottet om rapporten. Riksdagen har inte fått ta del av några uppgifter förutom en kort sammanfattning av Swedavias konsekvensanalys. Näringsdepartementet meddelar att den fullständiga rapporten inte kommit regeringen till handa, varför den inte kan utlämnas som allmän handling.

Samtidigt rapporterar Dagens industri hur regeringen medvetet mörkar Swedavias analys. I minnesanteckningarna från ägardialogen den 23 juni framgår att parterna kommit överens om att ”ingen extern kommunikation om att bolaget tar fram en sådan analys sker innan nästa ägardialog”.

Näringsminister Ibrahim Baylan har meddelat att ett beslut om Bromma flygplats framtid är nära förestående. Att regeringen överväger att fatta beslut om flygplatsens framtid utan att ha tagit del av Swedavias konsekvensanalys är synnerligen allvarligt, då det inte kan säkerställas att regeringen fattar beslut på tillräckliga underlag.

Dessutom måste riksdagen beredas möjlighet att ta del av underlagen och informeras om Swedavias bedömning inför ett eventuellt beslut.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att riksdagen ska beredas möjlighet att ta del av Swedavias konsekvensanalys före ett eventuellt beslut om Bromma flygplats fortsatta drift?