Fråga 2020/21:2216 Polisanmälan av brott i skolan

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Skolundersökningen om brott (SUB) 2019 visar att nästan hälften (48 procent) av eleverna uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Tjejer och killar uppger utsatthet för brott i ungefär lika stor utsträckning. När det gäller de platser där de tillfrågade eleverna uppger att de utsatts för brott visar resultaten att detta ofta sker i skolmiljön.

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel samt för fysiska sexuella kränkningar bland killar. Sedan 2015 har andelen som uppgett utsatthet för lindrig misshandel i skolmiljö ökat, både bland tjejer (från nästan 38 procent 2015 till drygt 47 procent 2019) och killar (från drygt 58 procent till drygt 65 procent). Bland eleverna är det vanligt att oro för brott medfört att man hållit sig borta från skolan en hel dag, undvikit att gå ut kvällstid eller undvikit specifika personer eller platser under 2019.

Riksdagens ombudsmän (JO) har i flera ärenden ställt sig kritisk till att skolor polisanmäler unga elever. Grundtanken är att ansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas mot unga som begår brott i första hand vilar på socialtjänsten och inte på rättsväsendet.

Om en skola, eventuellt efter samråd med polisen, kan förutse att en utredning inte kommer att ske med anledning av en polisanmälan, anser JO att skolan bör avstå från att göra en sådan anmälan. JO anser vidare att en bedömning av om en polisanmälan ska göras ska ske i det enskilda fallet.

Enligt skollagen ska barnets bästa vara utgångspunkt i skolans verksamhet. Detta ska vara utgångspunkt vid bedömningen av vilka åtgärder som ska vidtas när minderåriga elever begår brott i skolan. Detta överensstämmer med barnkonventionen enligt vilken det vid alla myndighetsåtgärder som rör barn i första hand ska beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Det finns kommuner som antagit en handlingsplan eller liknande som är tydlig med att alla brott i skolan ska polisanmälas. En del andra kommuner gör det inte.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att skolan inte ska vara ett eget parallellt samhälle och att alla brott ska polisanmälas oavsett var de sker?