Fråga 2020/21:2214 Vårdköerna inom ögonsjukvården

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den svenska ögonsjukvården är mycket hårt belastad. Få eller inga regioner klarar i nuläget av att möta tremånaderskravet, vilket för exempelvis patienter med den akuta sjukdomen glaukom kan ha ödesdigra konsekvenser. För att bromsa sjukdomsutvecklingen vid diagnostisering krävs snabb vård, vilket beklagligt nog inte kan ges vid långa vårdköer.

I behörighetsutredningen från 2009 adresserades fördelarna med utnyttjandet av befintliga resurser som återfinns hos optiker. 25 procent av Sveriges optiker har vidareutbildning för att diagnostisera dem med ögonsjukdomar, vilket de fick rätt till 2016. En förutsättning för att detta ska kunna genomföras i praktiken är en uppdatering av optikerföreskriften, något som ej gjorts. Regeringsbeslutet från 2013 som gav optiker rekvireringsrätten blir således ett neutraliserat sådant.

År 2018 initierade Socialstyrelsen en översyn av optikerföreskriften, vilken ännu inte slutförts. Ett förslag finns på bordet, remissinstanserna är tämligen överens och en ringa insats av Socialstyrelsen krävs för att justera föreskriften.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern och regeringen för att Soc​ialstyrelsens översyn av optikerföreskriften ska färdigställas?