Fråga 2020/21:2211 Bostadskostnader och finansieringsmöjligheter

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Enligt en ny undersökning har inte vanliga lönearbetare råd med bostad.

Mäklarsamfundet har undersökt hur bostadsmarknaden ser ut för ett antal fiktiva lönearbetare med samhällsbärande yrken. Där framgår negativa resultat gällande storstadsområdena. Undersökningen utgår från antaganden som att hushållen skulle klara kontantinsatsen på 15 procent och inte har något annat boende. Utgångspunkter är även lönestatistik från SCB och genomsnittspriser från Svensk Mäklarstatistik samt berörda grupper samboende, ensamstående, med eller utan barn med bil och studielån.

De höga kraven på bostadsköparna och kostnader för bostadsbyggandet utestänger vanliga arbetare från att finansiera en egen bostad. Det är anmärkningsvärt illa i en välfärdsstat som Sverige.

Ett flertal utredningar har gjorts, men avsaknaden av helhetsgrepp för en rimligare bostadspolitik, där vanliga människor har råd med bostad, saknas.

 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet att skynda på och samordna förslag i tidigare och pågående utredningar till mer övergripande lösningsförslag som kan möjliggöra rimliga bostadspriser och reella möjligheter för människor att finansiera en bostad?