Fråga 2020/21:2210 Bostadsbehov för personer över 65

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Det finns ett prognostiserat ökande behov av äldreboenden framåt i tid. Detta togs exempelvis upp i december 2020 på seminariet Bättre stadskvaliteter, trygghet och samhällsekonomi, där experter som är verksamma inom bostadsmarknad och planering av bostäder samt politiker medverkade. Här togs även upp behovet av olika typer av boenden och olika typer av åtgärder och planering för det ökande behovet.

Demografiutvecklingen innebär bland annat att andelen äldre personer i befolkningen ökar. Andelen personer över 80 kommer att öka stort framåt i tid, vilket kräver särskild bostadsplanering.

Sedan 2016 finns ett stöd för bostäder riktat till personer som är över 65. Stödet är översökt enligt Boverket. Det har rapporterats att exempelvis i Örebro och Jönköpings län kunde inget stöd för bostäder till personer över 65 betalas ut under 2020. Intresset för stödet till personer som fyllt 65 år och som riktas mot särskilt boende, hyresrätter för seniorer och tillgänglighetsanpassning är så stort att stödpengarna från 2020 tog slut i somras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ser statsrådet på behovet av olika typer av åtgärder och planering för bostäder för personer över 65, och avser statsrådet att agera för att det ökande bostadsbehovet ska mötas upp?