Fråga 2020/21:2208 Återinförande av fastighetsskatten

av Roger Hedlund (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den statliga fastighetsskatten avskaffades 2008. Detta efter betydande folkligt motstånd mot skattens effekter. Det hindrar dock inte socialdemokrater att åter argumentera för ett återinförande av skatten. Nyligen aviserade Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt, som leds av statsrådet Anders Ygeman, att man bland annat vill återinföra fastighetsskatten.

Vi vet att fastighetsskatten kommer att slå hårt mot många bostadsägare och dem som avser att skaffa bostad. Mäklarringen menar exempelvis att fastighetsskatten skulle ge höjda boendekostnader för många hushåll och påverka boendes möjligheter att bo kvar.

Ett betydande antal villaägare skulle få stora höjningar av boendekostnaden, vilket kommer att påverka hushållsekonomin, där bland annat renoveringsplaner kan behövas skjutas upp eller läggas ned. Skatten slår särskilt hårt mot husägare som har små marginaler. Enligt Skattebetalarnas förenings beräkningar kan ett genomsnittligt småhus i Sverige med de olika förslagen få en årlig fastighetsskatt i intervallet 11 000 till 27 400 kronor. Det kan jämföras med dagens högsta fastighetsavgift på 8 524 kronor. Motsvarande för en genomsnittlig tvåa skulle bli en fastighetsskatt på mellan 5 300 och 20 500 kronor, att jämföra med dagens maxbelopp på 1 459 kronor per lägenhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer ministern och regeringen att återinföra fastighetsskatten, och vilka blir i så fall regeringens argument till bostadsägare och till dem som önskar bli bostadsägare?