Fråga 2020/21:2203 En bättre fungerande hyresrättsmarknad

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna välkomnar utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Direktivet 2020:42 ger en möjlighet att utforma ett väl fungerande system, och vår förhoppning är att ett sådant förslag också når riksdagen inom en snar framtid.

Av direktivet framgår dock att en utfasning av presumtionshyressystemet endast ska övervägas. Vi menar att en sådan bör ske och att de fastighetsägare som i dag praktiserar presumtionshyror eller ”egensatta” hyror bör få möjlighet att övergå till systemet för fri hyressättning. Vidare bör nya lägenheter som byggs, till exempel på vinden eller i källaren, i ett hus där bruksvärdessystemet tillämpas i övrigt kunna få fri hyressättning. Likaså bör exempelvis fastighetsägare som renoverar en lägenhet, som i dag omfattas av bruksvärdessystemet, till nyproduktionsstandard i samband med att en ny hyresgäst ska flytta i, kunna välja att ansluta sig till systemet för fri hyressättning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker statsrådet verka för ett tilläggsdirektiv där en övergång från presumtionshyror och ”egensatta hyror” till det nya systemet ses över, liksom hur nyproduktion och renovering till nyproduktionsstandard av lägenheter i hus som i övrigt omfattas av bruksvärdessystemet kan anslutas?