Fråga 2020/21:2195 Snus i ANDTS-strategin

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sett till befolkningsmängd är antalet tobaksrelaterade dödsfall i Sverige lägst i Europa. Det är välbelagt att detta beror på att svenskar snusar mer och röker mindre. Ett lågt dödstal i Sverige är naturligtvis positivt.

Sverigedemokraterna menar även att Sverige bör verka för att mängden dödsfall sjunker inom Europa överlag, och ett steg i den riktningen är att erbjuda substitut till rökning. Därför har vi verkat för att häva EU:s exportförbud av snus.

Den rimliga ingången i tobakspolitiken är att verka skademinimerande genom att stödja de initiativ som leder till färre skador. Att snus orsakar färre skador än cigaretter står bortom rimliga tvivel varför det utgör ett ypperligt substitut för dem som i dag röker.

Med skademinimering som ingång kan man även resonera att det – för dem som inte förmår att sluta röka helt och som inte ser snus som ett substitut – vore bättre att övergå till mindre skadliga, rökfria alternativ till cigaretter. Här finns i dag tobaks- och nikotinprodukter som inte förbränns och som därmed inte utsöndrar många av de skadliga ämnen som orsakar rökningsrelaterade sjukdomar.   

Debatten på området lär intensifieras i närtid när Socialdepartementet släpper den försenade strategin för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Det lär finnas skäl att återkomma i sak då, men konstateras kan att regeringen tidigare har likställt cigaretter och snus i detta centrala styrdokument för svensk tobaksprevention.

Detta är onekligen väldigt olyckligt givet att skadeverkan hos cigaretter och snus är väsensskilda.

Mot detta som bakgrund vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 
Kommer den nya ANDTS-strategin att likställa cigaretter och snus?