Fråga 2020/21:2192 Ett förbud mot antidemokratiska donationer

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I många år har undertecknad och många andra sverigedemokrater lyft problemet med att moskéer eller verksamheter med en nära koppling till moskéer mottar ekonomiska medel från länder som Saudiarabien och Qatar. Vi har varnat för de konsekvenser som följer, eftersom ekonomiska bidrag inte bara möjliggör för samfund med en särskild inriktning att sprida sig utan även kan ha ett visst negativt inflytande på en verksamhet. Vi vet samtidigt att den våldsbejakande islamismen är det största hotet mot vårt land och att det är något som definitivt måste tas på allvar.

I dag träder en ny, efterlängtad lag mot antidemokratiska donationer i kraft i Danmark, som uppfyller de önskemål undertecknad och många andra så länge haft i Sverige. Genom denna lag, som blir den andra av sitt slag i Europa, efter Österrike, kommer inte längre länder som Saudiarabien och Qatar att kunna finansiera danska moskéer. Enligt den danska socialdemokraten, tillika invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye är just detta ett viktigt steg för att bekämpa de ”extrema islamisternas försök att vinna terräng i Danmark”. Han menar att det finns extrema krafter i utlandet som verkar för att vända muslimer i det danska samhället mot Danmark i syfte att nå ökad splittring.

Med den nya lagen kommer allt ifrån enskilda personer eller organisationer till statliga myndigheter att svartlistas framöver, vilket innebär att det blir förbjudet att ta emot donationer på över 10 000 danska kronor från dem. Sedan tidigare har det till och med talats om ett fullständigt stopp för utländsk finansiering av danska trossamfund från stater som man menar ”inte själva respekterar och praktiserar religionsfrihet”. Ett fullt rimligt krav, kan tyckas.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson önskas svara på följande fråga:

 

Vad hindrar ministern från att verka för en liknande lag som den danska lagen mot antidemokratiska donationer i Sverige, och hur ser ministern på det danska och österrikiska tillvägagångssättet?