Fråga 2020/21:2190 Stängd gräns till Norge för veckopendlare

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Det har gått sex veckor sedan Norge stängde gränsen, och många gränspendlare hamnade i en svår situation utan lön eller socialt skyddsnät eftersom de inte kunde ta sig till arbetet. Norge har sedan den 1 mars öppnat möjligheten för svenskar att dagpendla över gränsen, för arbete.

Efter förhandlingar mellan den svenska och den norska regeringen har nu gränsen öppnats för så kallade dagpendlare, det vill säga personer som bor i Sverige och pendlar till arbete i Norge över dagen. För de tusentals svenska löntagare som veckopendlar till Norge, och därmed bor i Norge under arbetsveckorna, är dock gränsen fortsatt stängd. Det rör sig om tusentals personer som förvägras inresa i Norge för att utföra sitt arbete.

Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen. Den norska regeringens beslut att stänga gränsen för svenska gränspendlare har inneburit ett hårt slag mot enskilda löntagare. I förlängningen riskerar det att påverka det nordiska samarbetet negativt. Norge måste ta ansvar för de allvarliga konsekvenser som inreserestriktionerna orsakar. Att enbart öppna gränsen för dagpendlare räcker inte. Gränsen måste även öppnas för samtliga svenska löntagare som arbetar i Norge, det vill säga även för veckopendlare.

 Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att den norska regeringen skyndsamt öppnar gränsen för veckopendlare?