Fråga 2020/21:2189 Livsmedelsfusk

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det avsiktliga livsmedelsfusket är ett växande problem i Sverige. Återkommande rapporteras om oegentligheter kring livsmedel, som felmärkning och att fel vikt angivits på förpackningar. Varor säljs under falskt namn och märks om med nytt bäst-före-datum, och livsmedelsverksamheter drivs utan registrering. Konsumenterna vilseleds.

Befintlig lagstiftning har som syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenter att äta och att konsumenter inte ska vilseledas. Livsmedelsverket stöder bland annat kontrollpersonal på plats, som utgår från de kommunala kontrollmyndigheterna. Även länsstyrelserna har ett kontrolluppdrag.

Trots tydligt ansvar och system för kontroller så pågår en mängd livsmedelsbedrägerier. Det är inte en acceptabel situation, och frågan är om flera åtgärder och sanktioner behövs för att trygga konsumenterna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ser statsrådet på konsumentutsattheten gällande det tilltagande livsmedelsfusket, och vilka åtgärder för ökad konsumenttrygghet avser statsrådet och regeringen att vidta?