Fråga 2020/21:2188 Självcensur i public service

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I söndags sände SVT Sport en intervju med Kinakännaren Jojje Olsson och med kultur- och demokratiminister Amanda Lind själv. Temat för intervjun var om en eventuell bojkott av vinter-OS i Peking nästa år, ett värdskap som Sverigedemokraterna med ministerns goda minne också är djupt kritiska till.

Enligt Olsson, som själv skriver om detta på sin blogg (inbeijing.se) har alla hans kommentarer samt en rad kommentarer av kulturministern plockats bort. Detta har föranlett kontakt med SVT Sport, som bekräftat att det rör sig om självcensur i syfte att inte stöta sig med de kinesiska myndigheterna.

Vad var då problemet med dessa kommentarer? Enligt en medarbetare ska det ha handlat om att den kinesiska diktaturen har kallats för just diktatur samt att Kina har krossat Hongkongs demokrati. Vidare fanns det ett citat om att somliga kallar de övergrepp som sker mot uigurer för åtminstone ett kulturellt folkmord.

Svensk yttrande- och åsiktsfrihet borde vara stor, även i kontroversiella frågor. I detta fall är frågorna dock inte kontroversiella. Faktum är att Kina är en diktatur. De har i strid med ingångna avtal avskaffat demokratin i Hongkong och det de utsätter uigurerna för klassas som folkmord i länder som bland annat USA och Nederländerna.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind önskas svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på att public service utövar självcensur i sina inslag, och kan vi förvänta oss att hon vidtar åtgärder mot bakgrund av vad som framkommit?