Fråga 2020/21:2185 Vattenfalls kärnkraftsproduktion

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveriges elenergiproduktion består i dag till 30 procent av energi från svensk kärnkraft. Denna, tillsammans med vattenkraften, är reglerbar och effekten går att styra, till skillnad från sol- och vindenergi som måste lagras för att finnas tillgänglig då solen inte skiner eller det inte blåser.

Kärnkraften producerar kärnavfall som måste tas om hand. Detta sker först i ett mellanlager, och därefter går avfallet till slutförvar. Svensk Kärnbränslehantering SKB, som är ansvarig för svenskt kärnbränsleavfall, har nu informerat riksdagens försvars- och näringsutskott att lagren är på väg att bli fyllda i mellanlagret.

Om inte regeringen före sommaren 2021 tar beslut om att godkänna hanteringen för att flytta avfallet till slutförvaring kommer man att vara tvungen att stänga ned kärnkraften i Sverige år 2024–2025.

Därmed blir regeringens icke-beslut i frågan om slutförvaring direkt ett beslut att stänga ned kärnkraften. Statens bolag Vattenfall har i dag till 51 procent kärnkraftsproducerad el i sin energimix. Detta innebär att bolagets elproduktion efter 2024 kommer att radikalt förändras om förvar av uttjänt kärnbränsle inte finns.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan lyder:

 

Kommer ministern att verka för att det statliga bolaget Vattenfall även efter år 2024–2025 har samma roll på svensk elmarknad vad avser att producera planeringsbar elenergi via kärnkraft?